BG

В свещената спалня

В свещената спалня

Според източните разбирания, спалнята е основната стая в дома, стая-олтар. А леглото е особено място за покой и единение. Затова на Изток се обръща изключително много внимание на обзавеждането и "обличането" на спалнята, използвайки най-меките и енергийно заредени материи. Дори се стига дотам, че спалнята се смята за свещена. Може би затова семействата на Изток са и най-здрави.

На Запад спалнята също е важен кът от дома. Там оставаме със себе си, или с другаря в живота си, там спим и се докосваме до неописуемото, там се любим и продължаваме рода си. Всъщност в спалнята сме такива, каквито сме. Сваляме всички маски, прекратяваме всички роли и ако успеем наистина да бъдем себе си, се извършва чудото на енергийното презареждане, което ни е необходимо за следващия ден.

Затова е важно как се чувстваме в тази свещена стая. Какво допираме, какво дишаме, какви емоции изпитваме, трябва да ни е изключително приятно и чисто там. В спалнята важи с пълна сила правилото, че колкото и да е малко, е много. Трябва да има възможно най-малко мебели, особено обемни, и по възможност да са дървени. Най-подходящо за мебелите в спалнята е естественото дърво, само лакирано или в бяло.

Текстилът за леглото е неразделна част от усещането за уют и топлина в спалнята, което ни помага да имаме здрав сън и да се върнем към себе си. Подборът му е изключително важен, а състоянието му има голямо значение за съня и здравето ни. Спалното бельо трябва да ни е "по мярка" - удобно като кройка, нежно и меко като материя и в любим десен или цвят - такъв, който е в синхрон с Вашите емоции и същевременно с цялостния интериор. Завивката да ни топли, но и да ни гали, а възглавницата да е с нужния размер и височина.

 

Всички материи в спалнята са важни - пердетата трябва да са от естествени материи, килимчето - памучно и комфортно за боси крака, покривките върху нощното шкафче - изящни и ръчно изработени. В тази стая не бива да се допускат изкуствени материи, тъй като дишаме химикалите им през цялата нощ, а тялото се запарява, когато сме безпомощни в съня си. Все пак в спалнята чисто физически прекарваме една трета от живота си.

По материали от книгата на Джон Робъртсън "Фън Шуй и свещената спалня" и по мои размисли.


Тъй като клиентите често ни питат за разликите между материите, решихме да направим сравнителна таблица, която е базирана на нашия практически опит (лично използване) на материите за спално бельо, които ние предлагаме. Нямаме претенции за академичност и изчерпателност, но вярваме, че този анализ ще е полезен на всеки, който търси комфорт за здравословен сън. Идеята ни е да улесним избора на материя за спално бельо, взависимост от необходимостите на всеки клиент.

прочети още

Завивката в леглото ни е изключително важна за здравословния сън с въздействието й върху човешкия организъм.

прочети още

Когато отиваме на гости на близко семейство или роднини, се чудим какво да подарим...Обикновено избираме сувенир или нещо неутрално, бутилка вино и кутия бонбони... А защо не текстил за спалнята? С най-силното послание за любов и единение у дома.

прочети още

Знаете ли как се оценява мекотата на спалното бельо?

прочети още

Възглавничките за столове и калъфите за мебели - необходимост?

прочети още

Допирът е петото сетиво. Кожата, с която го осъществяваме, е най-големия орган в тялото. А пък здравето ни непосредствено зависи от достатъчния и пълноценен сън.

прочети още

Хубаво ни е да е чисто? Но... нямаме време, сили и предпочитаме чистенето да е бързо и лесно? Това се планира още когато проектираме дома си.

прочети още

качествени микрофибърни кърпи. Микрофибрите задържат до 10 пъти повече мръсотия и прах от обикновените, затова и не се налага да повтаряте, нито да упражнявате натиск.

прочети още